Nieuws

~2021~

2-7-2021
De eerste oogst

Afgelopen vrijdag was was het eindelijk tijd voor de eerste oogst. Uiteraard moest dat gevierd worden met heerlijke verse muntthee en lekkere aalbessenkoek uit het voedselbos.

 

Omdat onze eerste oogst een speciaal moment is, was onze burgemeester Bort Koelewijn bereid om de oogst in ontvangst te nemen. De burgermeester kreeg eerst een rondleiding van Onno Drent, deskundige op het gebied van Flora, en Hanjo IJkhout.

 

Na de rondleiding was het tijd voor een gezellige theesessie met lekkere baksels van producten uit het voedselbos.

 

De eerste oogst is aangeboden in een authentieke 2lat fruitkisten gemaakt van het hout van de oude stadsbrug uit 1448.

 

We mogen natuurlijk niet de vrijwilligers vergeten die wekelijks met veel plezier in weer en wind bezig zijn om zo'n (eerste) oogst mogelijk te maken. Bedankt Allemaal!

 


~ 2018 ~

Het project Voedselbos & Natuurspeelplaats doet mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. Het voedselbos is een eetbaar ecosysteem waar de gehele samenleving iets aan heeft. Het zorgt voor groenten, fruit, noten en bessen. Het voedselbos kan dienen als ontmoetingsplaats en recreatieplaats, de educatieve functie is ook aanwezig, kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt.

 

Om dit project te ondersteunen is er de Rabobank Clubkas Campagne. Zij verdelen €100.000 euro over de verenigingen en stichtingen die mee doen. Wij hopen zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Om te stemmen moet u lid zijn van Rabobank IJsseldata en stemmen kan vanaf 15 maart via deze link: www.rabobank.nl/ijsseldelta.

Overigens zouden wij het heel erg kunnen waarderen als u dit berichtje zou willen delen!

Namens werkgroep Voedselbos & Natuurspeelplaats, wij hopen dat u op ons stemt.

~ 2017 ~

Hallo allemaal,

Wat een geweldige oogst hadden we dit jaar! De laatste appels en peren worden binnenkort van de bomen geplukt, de herfst is vandaag weer begonnen... Tijd voor mooie herfstkleuren, paddenstoelen zoeken, noten rapen, spinnenwebben bewonderen...
We hebben natuurlijk een klein Voedselbos op de Natuurspeelplaats, maar zou het niet geweldig zijn als we het komende jaar kunnen beginnen met de aanplant van een groter Voedselbos op de plek van het oude zwembad?
Dat we bijvoorbeeld tijdens de komende Boomplantdag, gezamenlijk bomen en struiken kunnen planten die ons volgend jaar een mooie herfstoogst kunnen geven? Lekkere walnoten en tamme kastanjes, beukennootjes, bramen en bessen.....Oké, op de noten moeten we waarschijnlijk iets langer wachten, maar struiken geven al snel het gewenste resultaat!
Geniet vooral van de mooie herfstplaatjes en denk met ons mee over de realisatie van al dit moois in ons mooie Stadspark!

5 november 2017

Proeve van Bekwaamheid

~ tot 2014 ~

Opening natuurspeelplaats 17 mei 2014

Na vier jaar voorbereiding en hard werken is het zover.
Het bestuur van de Stichting Natuurspeelplaats Kampen is er trots op u te kunnen medelen dat de opening van de Natuurspeelplaats aan de korteweg op zaterdag 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur plaats zal vinden.
De opening om 14.00 uur wordt verricht door Hilde Palland (CDA) en Nieke Jansen (Groen Links), die de Natuurspeelplaats vanaf het begin hebben gesteund.
We houden het kort, omdat onze jonge gasten natuurlijk willen spelen.
Er is die middag in het Amfitheater een optreden van Poppentheater Peterselie uit Kampen en een verrassingsoptreden.
Daarnaast zijn er vooral activiteiten voor de kinderen en verder kan iedereen genieten van wat de Natuurspeelplaats te bieden heeft.

U bent van harte welkom!

Bestuur Stichting Natuurspeelplaats Kampen


Hanjo IJkhout, voorzitter
Riki van Dorp, secretaris
Alexander van Enk, penningmeester

Stille sponsor

Op de natuurspeelplaats wordt hard gewerkt! Dankzij een ‘stille’sponsor, worden de boomstammen op hun plaats gelegd en grondwerk verzet. En voor wie denkt dat boeren en loonwerkers altijd aan geld denken, willen we deze loonwerker even in het zonnetje zetten. Het is de heer Jacob Fix, loonwerker uit IJsselmuiden, die het werk voor niemendal verricht met zijn ‘groot materieel’. Hij wil niet genoemd worden, maar wij zijn dolblij met hem.

Hulp van het leger bij aanleg Natuurspeelplaats.

 Leer van de Natuur

Hoe zou Nederland eruit zien zonder natuur? Hoe zou het leven van een kind eruit zien zonder natuur? De natuur is erg kostbaar en tegelijk erg breekbaar. We kunnen gelukkig op veel plaatsen in ons land nog genieten van schitterende natuur en ook de gemeente Kampen is rijk aan natuurschoon. Daar moeten we wél verantwoord mee om gaan en in mijn ogen moet je dat van jongsaf aan leren.

Een natuurspeelplaats is daar uitermate geschikt voor. Het is geen gewone speeltuin met een wip en een schommel, maar een avontuurlijke plek waar kinderen de natuur ontdekken en waar ze vrij kunnen spelen, rennen en klimmen. De Werkgroep Natuurspeelplaats Kampen heeft het plan opgevat om kinderen zo’n plek te bieden. Ze leren daar  spelenderwijs de natuur kennen en kunnen er ongestoord van genieten. Samen vissen, een boomhut of een vlot bouwen en allerlei dieren ontdekken. Het klinkt mij als muziek in de oren!

Om een speelplaats aan te leggen waar kinderen de komende jaren volop de ruimte hebben voor deze praktijklessen biologie, is geld nodig. Ik draag de plannen een warm hart toe en de gemeente Kampen draagt daar graag aan bij. Ik nodig u uit om met een bijdrage deze prachtige plannen mogelijk te maken.

Bort Koelewijn

Burgemeester van Kampen                                                                                                                                                                                                                                                      18-12-2011

Natuurspeelplaats

De natuurspeelplaats wordt een mooie plek, waar kinderen kunnen spelen en ze hun vrienden kunnen ontmoeten. Op deze manier worden kinderen spelenderwijs in contact gebracht met de natuur. Maar het hoeft niet alleen voor de kinderen te zijn. Ook volwassenen kunnen elkaar hier ontmoeten.
Er komen meerdere leuke dingen. Er komt bijvoorbeeld een waterspeelplaats, een amfitheater, een pluktuin en een boomhut. Elke maand zal er ook een markt gehouden worden, waar je spullen kunt kopen die door mensen die tijdelijk of voorgoed uit het arbeidsproces zijn opgeknapt of zelf gemaakte producten uit de natuur, zoals jam bijvoorbeeld. De opbrengst zal ook gedeeltelijk naar de voedselbank gaan.
Afgelopen week is het eerste hek geplaatst en de rest van de palen liggen al klaar om geplaatst te worden. Volgende week zal begonnen worden met de bouw van de boomhut. De tegels voor het amfitheater zijn ook al gebracht. Er moet nog wel veel werk gedaan worden, maar de contouren van hoe het gaat worden zijn al te zien.

Vorming Natuurspeelplaats

De Natuurspeelplaats begint zich al aardig te vormen,

zo is pas de brug bij de ingang gemaakt,

zijn ze begonnen met de omheining en vandaag zijn de mensen van “De Houtburcht” gekomen

voor het plaatsen van de boomhut!